SİRKÜLER: 2026-567
Sayın Üyemiz,
– T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.
Bilindiği üzere, Ukrayna Ekonomi ve Çevre Bakanlığı (Bakanlık) tarafından, ülkemiz menşeli “Çimento” (2523.10 ve 2523.29 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 14 Ekim 2021 tarihinden bu yana firmalarımıza %32,6 ile %50,5 arasında değişen oranlarda nihai anti-damping vergisi tatbik edilmektedir.
Dünya Ticaret Örgütü Anti– Damping Anlaşması’nın 11.3 maddesine göre bir üretim dalı tarafından/adına usulüne uygun olarak yapılan bir talep üzerine veya re’sen başlatılan bir gözden geçirme soruşturması sonucunda, önlemin sona erdirilmesinin damping ve zararın devam etmesine veya yeniden meydana gelmesine yol açmasının mümkün olduğunun tespiti halinde, söz konusu önlemler uygulamada kalmaktadır. Aksi takdirde dampinge karşı vergiler, uygulanmaya başlandıkları tarihten itibaren 5 yıl içerisinde sona ermektedirler.
Bakanlık tarafından mezkûr önleme ilişkin 13 Ekim 2026 tarihli resmî gazetede nihai gözden geçirme soruşturması başlatıldığına ilişkin bildirim yayımlanmış olup söz konusu bildirime https://ukurier.gov.ua/uk/newspapers/4508/view/ linkinden ulaşılabilmektedir.
Anılan bildirimde, söz konusu soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin ve kamu dinleme toplantısı talep edeceklerin ekte yer alan formu doldurarak açılış bildiriminin Ukrayna Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde soruşturma makamlarına iletmeleri gerekmektedir. Öte yandan, ilgili tarafların soruşturmaya ilişkin görüş ve önerilerini ise açılış bildiriminin Ukrayna Resmî Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten itibaren 60 gün içinde soruşturma makamlarına Ukraynaca dilinde iletmeleri gerekmektedir.
Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr ) “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görülmektedir.