4 Mart 1937’den beri…

SİRKÜLER: 2023- 399

Sayın Üyemiz,                      

– Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.

Bilindiği üzere, 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a İlişkin Tebliğ'in uygulanmasına yönelik usul ve esasların düzenlendiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi'nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında, ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren azami 180 gün içinde yurda getirilmesi gerektiği hüküm altına alınmış olup aynı maddenin altıncı fıkrasında "Ek-2'de yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in 3 üncü maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz." hükmü ile de söz konusu süre kapsamında istisna tanınan ülkeler listelenerek mezkur listede sayılan ülkelere yapılan ihracata ilişkin bedellerin tasarrufu serbest bırakılmıştır.

Konuya ilişkin olarak Ticaret Bakanlığından alınan yazıda, ihracatçı firmalar tarafından iletilen muhtelif dilekçelerde; Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali ve Güney Sudan'ın sahip oldukları doğal kaynaklar, tarım ürünleri ve diğer sektörlerdeki potansiyelleri ile son yıllarda önemli ticaret partnerleri haline geldikleri ancak bankacılık sisteminin gelişmemiş olması sebebiyle anılan ülkelere gerçekleştirilen ihracata ilişkin bedellerin yurda getirilmesinde sorunlar yaşandığı ifade edilerek, bahse konu ülkelerin anılan Genelge’nin 4 üncü maddesinin altıncı fıkrası kapsamında tam istisna tanınan ülkeler arasına eklenmesinin talep edildiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, mezkur taleplere ilişkin değerlendirmenin yapılmasını teminen anılan ülkelerdeki siyasi ve ekonomik durum ile ilgili olarak adı geçen ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde ihracatçılarımızın karşılaştıkları benzer sorunlara ilişkin detaylı bilgilere ihtiyaç duyulduğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla, Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali ve Güney Sudan'a ihracatta yaşanan sorunların 14 Temmuz 2023 Cuma gününe kadar Genel Sekreterliğimize ve bilgi@daib.org.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

SİRKÜLER: 2023- 213

Sayın Üyemiz,   

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.

Bilindiği üzere, 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin Tebliğ'in uygulanmasına yönelik usul ve esasların düzenlendiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi'nin 4'üncü maddesinin altıncı fıkrasında mezkur "Ek:2’de yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak 2018-32/48 sayılı Tebliğ'in 3 üncü maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz." hükmü ile 22'nci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen "Hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye'de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, Türkiye'de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,-ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının; Ek:3’te yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde ise bedellerin yüzde ellisinin tasarrufu serbesttir." hükmü uyarınca ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde 31 ülkeye tam istisna, 8 ülkeye ise bedellerin yüzde ellisinin tasarrufu hususunda istisna sağlanmaktadır.

İhracatçı firmalar tarafından intikal eden muhtelif dilekçelerde, Kongo, Mali ve Güney Sudan'da bankacılık sisteminin gelişmemiş olduğu ve bu sebeple ihracat bedellerinin yurda getirilmesinde sorunlar yaşandığı bildirilmektedir.

Bu çerçevede, Kongo, Mali ve Güney Sudan'a gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin olarak bahse konu ülkelerin tam istisna tanınan ülkeler arasına eklenmesi konusunda bir değerlendirme yapılabilmesini teminen adı geçen ülkeye yapılan ihracat işlemlerinde ihracatçıların karşılaştıkları sorunlara ilişkin daha kapsamlı bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilgileri ve bu kapsamda ihracatçılarımızın karşılaştıkları sorunların (var ise belgelerle birlikte) 14.04.2023 tarihi mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize veya bilgi@daib.org.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.