SİRKÜLER: 2026-295
Sayın Üyemiz,
– T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.
Rabat Ticaret Müşavirliğimizden Bakanlığımıza intikal eden yazıda; Fas Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi tarafından yayımlanan 26 Mayıs 2026 tarihli ve 6739/211 sayılı bir örneği ekli Genelgeye (Sirküler) göre, 25 Mayıs 2026 tarihli ve 2.26.419 sayılı Fas Hükümet Kararnamesi (7511 sayılı Fas Resmi Gazetesi) uyarınca, yumuşak buğday ve türevlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergileri için yeni bir takvim belirlendiği, daha önce 1 Kasım 2021 tarihinden bu yana askıya alınmış olan gümrük vergisi uygulamasına yeni düzenlemeler getirildiği belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Fas Gümrük Tarife Cetveline göre 1001.99.00.19 ve 1001.99.00.90 tarife pozisyonlarında yer alan yumuşak buğday ve türevlerinin ithalatında gümrük vergisi tahsilatına, 1 Haziran 2026- 31 Temmuz 2026 tarihleri arasındaki iki aylık dönemde yeniden başlanacağı ve söz konusu ürünlerin ithalatındaki gümrük vergisi tahsilatının 1 Ağustos 2026 tarihinden itibaren yeniden askıya alınacağı bildirilmektedir.
Bu itibarla, Fas’a tahıl ve un türevleri ihracatı yapan firmalarımızın Haziran ve Temmuz aylarındaki gümrük vergisi maliyetlerini dikkate alarak sevkiyat planlaması yapmalarının önemli olacağı değerlendirilmektedir.
Ek: Sirküler