4 Mart 1937’den beri…

SİRKÜLER: 2024- 130

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından, güncel ABD Harmonize Tarife Cetvelinde 3827.61.0000, 3827.63.0000, 3827.64.0000, 3827.65.0000, 3827.68.0000 ve 3827.69.0000 gümrük tarife pozisyonları altında kayıtlı Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli “hidroflorokarbon (HFC) karışımları” ithalatına uygulanan anti-damping (AD) önlemlerinin; bu ürünlerin ÇHC, Malezya ve Türkiye’den sevk edilmesi suretiyle, muhtemel etkisiz kılınması ile ilgili olarak alınan şikayete binaen, önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmaları yürütülmekte olup, 11 Aralık 2023 tarihli bildirim ile açıklanan ön karar uyarınca, ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye’de tamamlanan ve Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen R-410A karışımlarına yönelik soruşturma kapsamında; ülkemizce ilgili önlemin etkisiz kılındığına hükmedilmişti.

Bu defa, 7 Mart 2024 tarihli ABD Resmî Gazetesi’nde yayımlanan ve Ek’te bir örneği yer alan ön kararın incelenmesinden; ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye’de tamamlanan ve Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen R-410B karışımının, ÇHC menşeli “HFC karışımları” ithalatına uygulanan AD önlemini “ülke geneli” etkisiz kıldığına hükmedildiği anlaşılmaktadır.

Diğer yandan, söz konusu kararda 7 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tüketim amacıyla ithal edilen veya antrepodan çekilen ve Türkiye’de ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak tamamlanan R-410B girişlerinin gümrüklenmesinin askıya alınması ve ÇHC genelinde belirlenen oran olan %216,37 oranında nakit teminat talep edilmesi yönünde ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza yetkililerine talimat verileceği ifade edilmiştir.

Mezkur kararda ayrıca, Türkiye’de “HFC karışımları”ndan üretilen ve ÇHC menşeli olmayan R-410B ithalatında anılan teminattan muaf olabilmek için, ithalatçı ve ihracatçılara sertifika yükümlülüğü getirildiği ifade edilmektedir.

İlaveten, ilgili tarafların görüşleri (case brief) ve itirazları (rebuttal brief) kapsamında belirttikleri hususlarla sınırlı olmak üzere, ön kararın ABD Resmî Gazetesi’nde yayımlanma tarihinden itibaren 30 gün içinde kamu dinleme toplantısı talep edilebilecekleri belirtilmektedir.

 

 

 

Ek: Ön Karar – HFC R10B

SİRKÜLER: 2023- 685

Sayın Üyemiz,

T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından, güncel ABD Harmonize Tarife Cetvelinde 3827.61.0000, 3827.63.0000, 3827.64.0000, 3827.65.0000, 3827.68.0000 ve 3827.69.0000 gümrük tarife pozisyonları altında kayıtlı Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli “hidroflorokarbon (HFC) karışımları” ithalatına uygulanan anti-damping (AD) önlemlerinin; bu ürünlerin ÇHC, Malezya ve Türkiye’den sevk edilmesi suretiyle, muhtemel etkisiz kılınması ile ilgili olarak 15 Mayıs 2023 tarihinde alınan şikayete binaen, şikayet konusu ürünlere yönelik olarak 4 adet “ülke geneli” önlemlerin etkisiz kılınması soruşturması açıldığına dair bildirimin 7 Temmuz 2023 tarihinde ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı ifade edilmişti.

Bu defa, 11 Aralık 2023 tarihli ABD Resmî Gazetesi’nde yayımlanan ve Ek’te bir örneği yer alan ön kararın incelenmesinden; ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye’de tamamlanan ve Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen R-410A karışımının, ÇHC menşeli “HFC karışımları” ithalatına uygulanan AD önlemini “ülke geneli” etkisiz kıldığı anlaşılmıştır.    

Diğer yandan, söz konusu kararda 7 Temmuz 2023 tarihinden itibaren tüketim amacıyla ithal edilen veya antrepodan çekilen ve Türkiye’de ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak tamamlanan R-410A girişlerinin gümrüklenmesinin askıya alınması ve ÇHC genelinde belirlenen oran olan %216,37 oranında nakit teminat talep edilmesi yönünde ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza yetkililerine talimat verileceği ifade edilmiştir. Türkiye’de “HFC karışımları”ndan üretilen ve ÇHC menşeli olmayan R-410A ithalatında anılan teminattan muaf olabilmek için, ithalatçı ve ihracatçılara sertifika yükümlülüğü getirilmiştir.

Bu kapsamda, kamu dinleme toplantısı; ilgili tarafların görüşleri (case brief) ve itirazları (rebuttal brief) kapsamında belirttikleri hususlarla sınırlı olmak üzere, ön kararın ABD Resmî Gazetesi’nde yayımlanma tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı bir biçimde talep edilebilecektir.

 

 

Ek: HFC – Ön Karar Duyurusu

SİRKÜLER: 2023- 408

Sayın Üyemiz,                      

– T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından, güncel ABD Harmonize Tarife Cetvelinde 3827.61.0000, 3827.63.0000, 3827.64.0000, 3827.65.0000, 3827.68.000 ve 3827.69.0000 gümrük tarife pozisyonları altında kayıtlı Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli ‘hidroflorokarbon (HFC) karışımları’ ithalatına uygulanan anti-damping (AD) önlemlerinin, bu ürünlerin ÇHC, Malezya ve Türkiye’den sevk edilmesi suretiyle, muhtemel etkisiz kılınması ile ilgili olarak 15.5.2023 tarihinde alınan şikayete (Ek 1) binaen, şikayet konusu ürünlere yönelik olarak 4 adet “ülke geneli” önlemlerin etkisiz kılınması soruşturması açıldığına dair bildirim (Ek 2), 7.7.2023 tarihinde ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır.

Söz konusu açılış bildiriminde, mezkur soruşturmalardan Türkiye’ye yönelik olan 2 soruşturmanın;

-ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye’de tamamlanan ve ABD’de daha fazla işlenen, Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen R-410B karışımının; ÇHC’den “HFC karışımları”na uygulanmakta olan AD önlemini etkisiz kılıp kılmadığına ilişkin olduğu,

-ÇHC menşeli bileşenler kullanılarak Türkiye’de tamamlanan ve Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen R-410A karışımının; ÇHC’den “HFC karışımları”na uygulanmakta olan AD önlemini etkisiz kılıp kılmadığına ilişkin olduğu, belirtilmektedir.

Yine aynı bildirimde, örneklem firma seçimine ilişkin olarak ABD Ticaret Bakanlığı’nın, açılış bildiriminin yayım tarihinden itibaren 5 gün içerisinde yayımlanacak olan ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP)’nin verilerini temel alacağı ve mezkur CBP verilerine ilişkin görüşlerin yedi gün içinde sunulması gerektiği, örneklem firma seçiminin sonrasında ise soru formlarının cevaplandırılmasına yönelik bir takvim belirleneceği ifade edilmektedir. İlaveten, söz konusu bildirimde, bir firmanın mezkur Bakanlığın bilgi taleplerine tam olarak yanıt vermemesi durumunda; soruşturma otoritesinin ABD’nin ilgili mevzuatına göre, tam veya kısmi olarak eldeki mevcut en iyi verilere (facts available) başvurmasına yol açabileceği ve bunun da firmalarımızın aleyhine sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir.

Öte yandan, ABD’nin önlemlerin etkisiz kılınması soruşturmalarının yürütülmesine dair prosedürlerine ilişkin mevzuatının (19 CFR 351.226) incelenmesinden, soruşturmanın başlatıldığına dair bildirimin yayımlanmasından itibaren 30 gün içinde ilgili tarafların görüş bildirebileceği anlaşılmaktadır.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görülmektedir.

 

Ekler: 1. Şikayet Metni

           2. Resmi Gazete Bildirimi