SİRKÜLER:2021-646
Sayın Üyemiz,
- T.C Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.
Bilindiği üzere, 6 Kasım 2021 tarihli ve 31651 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 2’nci maddesi ile 5910 sayılı Kanuna “GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte TİM nezdinde faaliyet göstermekte olan Türkiye Tanıtım Grubunun tasfiyesi ile varlıklarının kısmen ya da tamamen İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine sermayesine eklenmek üzere aktarılmasına ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığınca belirlenir..” Hükmü ilave edilmiştir.
Öte yandan, “2017/4 Sayılı Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Kararın Uygulama Usul ve Esasları ile Destek Yönetim Sistemi Üzerinden İşleyişine Dair Genelge”nin 9’uncu maddesi uyarınca Türkiye Markası Stantlarının konsepti, tasarımı, mimarisi, içeriği ve bu kapsamda gerçekleştirilecek faaliyet ve etkinliklere yönelik ön çalışmaların TİM (Türkiye Tanıtım Grubu) koordinasyonunda gerçekleştirileceği düzenlenmiştir. Ancak mezkur Kanun hükmü ile Türkiye Tanıtım Grubunun lağvedilmesi sebebiyle anılan Genelgenin 9’uncu maddesi hükmü:
“MADDE 9 – (1) Organizatör, yurt dışı fuar organizasyonu düzenleme izin başvurusunu, söz konusu fuarda “Türkiye Markası Standı” oluşturulmasına ilişkin görüşüyle birlikte DYS üzerinden Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) iletir. Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü), söz konusu yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında ülkemizin, ilgili sektörün/sektörlerin ve katılımcıların tanıtımı amacıyla “Türkiye Markası Standı” kurulup kurulmayacağı hususunu değerlendirir; DYS üzerinden başvuruyu onaylar veya eksik belge/revize talebinde bulunur veya reddeder.
(2) Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından, ilgili fuarın sektörü, ülkesi ve niteliği göz önüne alınarak milli katılım organizasyonu gerçekleştirilecek fuarlarda “Türkiye Markası Standı” kurulmasına res’en karar verilebilir.
(3) (Mülga: …/…/…)
(4) “Türkiye Markası Standı”nın konsepti, tasarımı, mimarisi, içeriği ve bu kapsamda gerçekleştirilecek faaliyet ve etkinliklere yönelik ön çalışmalar, Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) görevlendirilecek ilgili İBGS koordinasyonunda gerçekleştirilir.
(5) İBGS niteliğini haiz olmayan organizatörler, yurt dışı fuar organizasyonunda kurulması planlanan “Türkiye Markası Standı” projesini, gerçekleştirilmesi planlanan faaliyet ve etkinlikler ile oluşturulması planlanan standın metrekare büyüklüğü, ilgili fuarın genel krokisi ve Türk milli katılımının yerleşim planı ile birlikte Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) görevlendirilen İBGS’ye iletir. İBGS niteliğindeki organizatörler için işbu maddenin dördüncü ve beşinci fıkra hükümleri uygulanmaz.
(6) Organizatör, ön çalışması yapılan ‘Türkiye Markası Standı’ projesini, ilgili fuarın genel krokisi, Türk milli katılımının yerleşim planı, temsile uygun stand içi yerleştirmeler ve dekoratif unsurlar ile proje kapsamında yer verilmesi planlanan içerik, operasyonel ve organizasyonel kalemlere dair tahmini maliyet bilgilerini içeren başvurusunu DYS üzerinden Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) iletir..
(7) Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü), organizatör tarafından iletilen projeyi, “Türkiye Markası Standı”nda yer verilmesi gereken temel nitelikler ve unsurlar ile organizasyonel faaliyetlerin içeriği, kapsamı ve türü, fuarın özelliği, önemi ve sektörel dinamikler vb. hususları göz önünde bulundurmak suretiyle değerlendirir ve gerekli görülmesi halinde değişiklik ve güncelleme yapılması için organizatöre DYS üzerinden geri bildirimde bulunur.. Organizatör bildirime konu revize talebini yerine getirmekle yükümlüdür.
(8) Bakanlık, “Türkiye Markası Standı”nda ülkemizin ve fuar konusu sektör/sektörlerin etkin bir şekilde tanıtımının yapılabilmesi doğrultusunda yeterli sayıda ve yetkinlikte personel bulundurulmasını teminen, organizatörün bulunduracağı stant görevlilerine ilaveten Bakanlık personelini görevlendirebilir ve/veya fuarın konusu ve sektör/sektörleri dikkate alınarak ilgili İBGS’lerce personel görevlendirilmesini isteyebilir.” olarak değiştirilmiştir.
15.11.2024