Tunus/Koruma Önlemi Hk.

SİRKÜLER:2022-480

Sayın Üyemiz,

-          T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.

Tunus tarafından Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesi’ne yapılan ve 21 Temmuz 2022 tarihinde DTÖ tarafından yayımlanan G/SG/N/6/TUN/7 sayılı bildirime göre; anılan ülke tarafından, Tunus tarife cetvelinde 72171050002 ve 72171090100 tarifeleri altında yer alan “Mobilya yaylarında kullanılan demir veya alaşımsız çelik teller” ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatılmış olup mezkûr bildirimin bir örneği ekte yer almaktadır.

Ekli bildirimden de görüleceği üzere; söz konusu soruşturma kapsamında görüş, değerlendirme ve argüman sunmak veya soruşturmaya taraf olmak isteyen ilgili paydaşların bunları yazılı olarak soruşturma başlangıç tarihinden (19 Temmuz 2022) itibaren 45 gün içerisinde soruşturma makamlarına tevdi etmeleri gerekmektedir. İletişime geçilecek e-posta adresleri, yine ekli DTÖ bildiriminde yer almaktadır.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ’ye üye ülkelerin GATT 1994’ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr) “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görüldüğü belirtilmektedir.

Ek: DTÖ Bildirimi