Korunma Önlemi Soruşturmaları

SİRKÜLER: 2025-141

Sayın Üyemiz,

- T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

Hindistan tarafından "düşük küllü metalurjik kok" (low ash metallurgical coke) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması sonucunda 1 Ocak 2025 ile 30 Haziran 2025 tarihleri arasında belirli ülkelere ilişkin ülke bazlı kota şeklinde miktar kısıtlamasına gidilen bir korunma önlemi uygulayacağına ilişkin 24 Aralık 2024 tarihinde Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı internet sitesinde bir bildirim (Ek-1) yayımlanmış olup, ülkemiz mezkur önlemden muaf tutulmuştur.

Endonezya tarafından “seramikten döşeme veya kaplama karoları ve kaldırım taşları” (ceramic flags and paving, hearth or wall tiles) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması sonucunda halihazırda uygulanmakta olan korunma önleminin 27 Şubat 2025 tarihinden başlayarak 2 yıl süre ile uzatılmasına dair 21 Şubat 2025 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-1) yapılmış olup, ülkemiz mezkur önlemden muaf tutulmuştur.

Endonezya tarafından “cüruf yünü ve kaya yünü” (slag wool and rock wool) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması sonucunda 24 Şubat 2025 tarihinden başlayarak 3 yıl süre ile korunma önlemi uygulanmasına karar verildiğine dair 24 Şubat 2025 tarihinde DTÖ Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-2) yapılmış olup, ülkemiz mezkur önlemden muaf tutulmuştur.

Filipinler tarafından “çimento” (cement) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması sonucunda 200 gün süre ile geçici önlem uygulanmasına karar verildiğine dair 26 Şubat 2025 tarihinde DTÖ Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-3) yapılmış olup, ülkemiz mezkur geçici önlemden muaf tutulmuştur. Geçici önlemin Gümrük Bürosu (Bureau of Customs) tarafından Gümrük Memorandumu Emri (Customs Memorandum Order) veya Gümrük Memorandumu Genelgesi (Customs Memorandum Circular) yayımlanması ile yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ’ye üye ülkelerin GATT 1994’ün XIX. maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabilmektedir.

 

 

 

 

EKLER: 1-Hindistan- Düşük Küllü Metalurjik Kok (2 sayfa)

               2- Endonezya- Seramikten Döşeme veya Kaplama Karoları ve Kaldırım Taşları (4 sayfa)

               3- Endonezya- Cüruf Yünü ve Kaya Yünü (4 sayfa)

               4- Filipinler- Çimento (5 sayfa)