Korunma Önlemi Soruşturmaları

SİRKÜLER: 2025- 27

Sayın Üyemiz,

- T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

Çin tarafından “büyükbaş hayvan etleri” (meat of bovine animals) (Çin tarife cetveline göre 0201.10.00, 0201.20.00, 0201,30,00, 0202.10.00, 0202.20.00, 0202.30.00 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 27 Aralık 2024 tarihinde bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığına ilişkin 6 Ocak 2025 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-1) yapılmıştır.

Zimbabve tarafından “diş macunu” (toothpaste) (Zimbabve tarife cetveline göre 3306.10.00 gümrük tarife pozisyonu altında yer alan) ithalatına karşı 11 Ekim 2024 tarihinde bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığına ilişkin 19 Aralık 2024 tarihinde DTÖ Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-2) yapılmıştır.    

Madagaskar tarafından “domates ürünleri” (tomato products) (Madagaskar tarife cetveline göre 2002.10.00, 2002.90.00, 2009.50.00 ve 2103.20.00 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan) ithalatına karşı 31 Aralık 2024 tarihinde bir korunma önlemi soruşturması başlatıldığına ilişkin 7 Ocak 2025 tarihinde DTÖ Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-3) yapılmıştır.

Madagaskar tarafından “boya” (paints) ithalatına karşı yürütülen korunma önlemi soruşturması sonucunda 18 Aralık 2024 tarihinden başlayarak 4 yıl süre ile korunma önlemi uygulanmasına karar verildiğine dair 8 Ocak 2025 tarihinde DTÖ Korunma Önlemleri Komitesine bir bildirim (Ek-4) yapılmış olup, ülkemiz mezkur önlemden muaf tutulmuştur.

Korunma önlemi soruşturmaları, DTÖ’ye üye ülkelerin GATT 1994’ün XIX. maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması’nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nisbi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülkesi ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabilmektedir.

Bununla birlikte, Bakanlığımızın “Ticaret Politikası Savunma Araçları” internet adresinde (www.tpsa.gov.tr ) “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik Uygulanan Ticaret Politikası Savunma Önlemleri” başlığı altında yer alan “TPSA Önlemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler” kısmındaki belgelerin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nın (Usul Esaslar) incelenmesinde fayda görülmektedir.

 

 

 

Ek: 1. Çin- Büyükbaş Hayvan Etleri (5 sayfa)

       2. Zimbabve- Diş Macunu (3 sayfa)

       3. Madagaskar- Domates Ürünleri (2 sayfa)

       4. Madagaskar- Boyalar (2 sayfa)