Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Komitesi

SİRKÜLER: 2024- 487

Sayın Üyemiz,

- Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan yazıda, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticarette Teknik Engeller (TTE) Anlaşmasının şeffaflık ilkesi çerçevesinde üye ülkeler tarafından hazırlanan teknik düzenleme taslaklarıyla ilgili bir uluslararası standardın bulunmaması veya hazırlanan mevzuatın teknik içeriğinin uluslararası standartlarla uyumlu olmaması ve diğer DTÖ üyesi ülkelerin ticaretini etkileme potansiyeli bulunması durumunda bildirim yükümlülüğü bulunduğu ifade edilmektedir.

Anılan yazıda devamla, ülkemiz adına söz konusu bildirimlerin “Bilgi ve Bildirim Merkezi” sıfatıyla Ticaret Bakanlığınca yapılmakta olduğu ve üye ülkelerin birbirlerinin ticaretini etkileme potansiyeline sahip teknik düzenlemelerini TTE Anlaşması bağlamında ele aldığı bir platform olan TTE Komitesi toplantılarına katılım sağladığı belirtilmektedir. Komitenin 2024 yılındaki üçüncü toplantısının 5–8 Kasım 2024 tarihlerinde Cenevre/İsviçre'de yapılacağı bildirilmektedir.

Bununla birlikte, DTÖ üyesi ülkelerin küresel ticarette teknik engel yaratma potansiyeline sahip muhtelif mevzuat taslakları ve uygulamalarının “Özel Ticari Kaygılar” (Specific Trade Concerns- STC) başlığı altında görüşülmekte olduğu, ülkemizin de STC ihdas etmek ya da mevcut STC’leri desteklemek yoluyla TTE Komite toplantılarında görüş beyan edebildiği ifade edilmektedir.

Bu çerçevede, son olarak 4–7 Haziran 2024 tarihlerinde yapılan toplantıda Avrupa Birliği’nin;

Atık Sevkiyatı Tüzüğü (Regulation of the European Parliament and of the Council on shipments of waste and amending Regulations (EU) No 1257/2013 and (EU) No 2020/1056),

Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü (Regulation on packaging and packaging waste amending Regulation (EU) 2019/1020 and Directive (EU) 2019/904, and repealing Directive 94/62/EC),

Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü (Regulation (EU) 2023/1115 of the European Parliament and of the Council on the making available on the Union market and the export from the Union of certain commodities and products associated with deforestation and forest degradation and repealing Regulation (EU) No 995/2010)

düzenlemelerine karşı muhtelif ülkelerce gündeme getirilen ve ekte özet bilgileri yer alan STC’lerin ülkemizce desteklendiği ve anılan düzenlemelere ilişkin ticari endişelerin dile getirildiği bildirilmektedir.

Bu itibarla, ülkemiz ticari çıkarlarının daha etkin bir şekilde savunulabilmesini teminen ekli tabloda yer alan ve desteklenmesinde fayda görülen STC’ler ile söz konusu STC’ler özelinde ihracatta teknik engel oluşturabilecek hususlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerin aşağıda yer alan tablo formatında 11 Ekim 2024 Cuma günü mesai bitimine kadar Genel Sekreterliğimize ve bilgi@daib.org.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

Not: Ülkelerin Ticari Endişelerine ilişkin DTÖ Veri Tabanına aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir. https://tradeconcerns.wto.org/en/stcs?searchParameterDomainIds=1&searchParameterMeetings=2024-Second

 

Ek: 1.Özel Ticari Kaygılar (STC'ler) Listesi (7 Sayfa)

       2.Görüş ve Değerlendirme Tablosu Şablonu