Avrupa Komisyonu Tarafından Bal Platformu'nun Oluşturulması

SİRKÜLER: 2024- 365

Sayın Üyemiz,

- T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

 Bilindiği üzere, bal, meyve suları ve reçel gibi ürünlerle ilgili Direktif grubunu (“Kahvaltı Direktifleri”) tadil eden Direktif, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nin 24 Mayıs 2024 tarihli nüshasında yayımlandığı bildirilmektedir.

Bu kapsamda, Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliğimizden alınan bir yazıda, bala ilişkin olarak 2026 Haziran ayından itibaren menşe ülkelerin her bir ülkenin bal karışımındaki yüzdesini de içerecek şekilde azalan sırayla etikette belirtilmesi gerektiği, üye ülkelerin karışımın ağırlığının %50'sinden fazlasını temsil etmesi koşuluyla etikette yüzde belirtme yükümlülüğünün yalnızca en büyük paya sahip dört ülke için uygulanmasına karar verebileceği belirtilmektedir.

Yazının devamında, Avrupa Komisyonuna 4 yıl içerisinde balın şekerle tağşişini tespit etmek için uyumlaştırılmış analiz yöntemlerine ilişkin kuralların, 5 yıl içerisinde balın menşeinin izini sürme yöntemlerinin, balın nihai tüketiciye satılırken aşırı ısıtılmadığının ve polenlerin çıkarılmadığının tespit edilmesine yönelik kriterleri uygulamaya koyma yetkisi verildiği ve anılan Komisyonu bu görevinde mevcut en iyi uzmanlıkla desteklemek üzere bir Bal Platformu kurulmasını öngördüğü bildirilmekte olup konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıda yer alan internet adresinden ulaşılabileceği ifade edilmektedir.

 

 

 

İnternet Adresi:

https://agriculture.ec.europa.eu/news/clearer-rulesorigin-and-composition-honey-commission-sets-honey-platform-2024-06-13_en