SİRKÜLER: 2024- 186
Sayın Üyemiz,
- T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazı metni aşağıya çıkartılmıştır.
Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) tarafından, ülkemizin yanı sıra Japonya, Tayland Krallığı ve Malezya menşeli, "Dökme Alüminyum Jantlar" (AEB gümrük tarife pozisyonu sınıflandırmasına göre 8708 70 500 1 ve 8708 70 500 9) ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması başlatıldığı bilgisi Avrasya Ekonomik Komisyonu İç Pazarın Korunması Genel Müdürlüğü tarafından iletilen bir e-posta ile tarafımıza ulaşmış olup, 1 Mart 2023 tarihinde yayımlandığı anlaşılan soruşturma açılış bildirimine http://www.eurasiancommission.org/ru/act/trade/podm/investigations/PublicDocuments/AD37_notice_initiation.pdf bağlantısından ulaşılabilmektedir.
Bilindiği üzere, yerli sanayilerin üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamaları ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete neden olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu itibarla, bahse konu anti-damping soruşturması çerçevesinde ülkemiz menşeli "Dökme Alüminyum Jantlar" ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının AEB yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek olup soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti-damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.
Açılış bildiriminin gayri resmi tercümesinden, dampinge ilişkin inceleme döneminin 1 Ocak 2022-30 Eylül 2022 olacağı, zarara ilişkin inceleme döneminin ise 1 Ocak 2019-30 Eylül 2022 dönemini kapsayacağı anlaşılmaktadır,
Yine açılış bildiriminin gayri resmi tercümesinden, soruşturma başlangıcından itibaren 25 gün içerisinde soruşturmaya taraf olunabileceği, 45 gün içerisinde ilgili taraflarca kamu dinleme toplantısı yapılması için başvuruda bulunulabileceği, 60 gün içerisinde ilgili tarafların bilgi ve yorum iletebileceği, ayrıca soruşturma otoritesince bilinen ihracatçı ve/veya yabancı üreticilere soru formu iletildiği anlaşılmaktadır.
Anılan anti-damping soruşturması, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması'nın amir hükümleri, ilgili DTO içtihadı ve AEB’ nin anti-damping uygulamalarına ilişkin ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülecektir.
Bununla beraber, soru formuna verilen cevaplar doğrultusunda soruşturmaya taraf olan firmalarımız için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Öte yandan, ilgili herhangi bir tarafın belirlenen süreler içerisinde gerekli bilgileri vermeyi reddettiği veya soruşturmayı engellediği durumlarda mevcut veriler esas alınarak (facts available) olumlu veya olumsuz ön ve nihai belirlemeler yapılabilecektir. Dolayısıyla, ilgili herhangi bir tarafın iş birliği yapmaması ve bu nedenle ilgili bilgilerin yetkili mercilere verilmemesi halinde, bu durumun ilgili tarafların iş birliği yaptığı duruma kıyasla, söz konusu tarafın daha az lehine olan bir sonuca yol açması ihtimal dahilinde olacaktır.
Bu itibarla firmalarımızın Bakanlığımız internet sitesinde “Türk İhraç Ürünlerine Yönelik TPSA Önlemleri’’ başlığı altında yer alan “TPSA Önemlerine İlişkin Faydalı Bilgiler’’ kısmındaki belgeleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmalık Hizmeti Harcamalarına İlişkin Usul ve Esasları’’ incelemesinde fayda görülmektedir.
Söz konusu soruşturma kapsamında ihracatımızın ve ihracatçılarımızın savunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Bakanlığımızca yazılı ve şifahi görüşler AEB ilgili makamlarına tevdi edilecektir. Bununla beraber, anılan soruşturmaya ülkemiz özel sektörünü temsilen ilgili İhracatçı Birliğimizin de taraf olup yukarıda belirtilen TİM uygulama usul ve esasları kapsamında avukatlık/danışmanlık hizmeti alarak ülkemiz ihracatçılarını savunması imkanı mevcut bulunmaktadır.
15.11.2024