ABD/Sübvansiyona Karşı Önlem ve Anti-Damping Önlemleri İdari Gözden Geçirme Soruşturmaları

SİRKÜLER: 2024- 399

Sayın Üyemiz,

- T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından ülkemiz menşeli “İnşaat Demiri” ithalatına karşı 2017 yılından bu yana, “yumurtasız, pişirilmemiş, doldurulmamış makarnalar” ithalatına karşı 1996 yılından bu yana anti-damping önlemi ve sübvansiyona karşı önlem uygulanmaktadır.

İnşaat demiri ürününe yönelik söz konusu anti-damping önleminin gözden geçirilmesine yönelik olarak yürütülen 1 Temmuz 2022-30 Haziran 2023 dönemi gözden geçirme soruşturması kapsamında ITA ön kararını açıklamış olup, söz konusu kararın yer aldığı 15 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesi nüshasına https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-15/pdf/2024-18297.pdf bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Bu çerçevede, firmalarımız için %0 ve %1,05 oranlarında damping marjı hesaplanmış, bireysel olarak incelenmeyen bir firmamız için ise damping marjı %1,05 olarak belirlenmiştir. Öte yandan, soruşturma döneminde ABD’ye ihracatı bulunmaması sebebiyle, soruşturmaya konu diğer 3 firma için söz konusu gözden geçirmenin iptal edildiği belirtilmektedir.

Diğer taraftan, ABD tarafından ülkemiz menşeli “inşaat demiri” ithalatında uygulanmakta olan telafi edici vergi önlemi kapsamında 1 Ocak 2023 – 31 Aralık 2023 dönemine ilişkin; “inşaat demiri” ve “yumurtasız, pişirilmemiş, dondurulmamış makarnalar” (certain pasta) ithalatında uygulanmakta olan anti-damping önlemleri kapsamında 1 Temmuz 2023 – 30 Haziran 2024 dönemine ilişkin; idari gözden geçirme (administrative review) soruşturmaları ITA tarafından başlatılmıştır. Konuya ilişkin 14 Ağustos 2024 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanan bildirime https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-08-14/pdf/2024-18103.pdf bağlantısından ulaşılması mümkündür.

Anılan bildirimin incelenmesinden de görüleceği üzere ITA, ihracatçı firma sayısının fazla olması durumunda soruşturmaya taraf olacak firmaları seçme yoluna gidebilecek olup bu yönteme başvurması halinde soruşturma açılış tarihinden itibaren 35 gün içerisinde soruşturmaya taraf olacak firmaları açıklayacaktır. Öte yandan, açılış bildiriminde adı geçen firmalarımızın soruşturma döneminde ABD’ye soruşturma konusu ürün satışı olmaması durumunda anılan bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 30 gün içinde ITA ile temasa geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bahse konu bildirim uyarınca idari gözden geçirme talep eden firmalarımızın bildirimin yayımlandığı tarihten itibaren 90 gün içinde söz konusu talebi geri çekme imkanı bulunmaktadır.

ITA tarafından mezkur telafi edici vergi soruşturması kapsamında firmalarımıza gönderilecek soru formunun yanı sıra Bakanlığımıza da verilen sübvansiyonlar hakkında bilgi talep edilen bir hükümet soru formu gönderilecek olup, soruşturma süresince firmalarımız ve Bakanlığımız arasında koordineli olarak çalışılması büyük önem arz etmektedir.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.