AB Anti-Damping Soruşturması/Bazı Dökme Demir Ürünleri

SİRKÜLER: 2025-120

Sayın Üyemiz,

- T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

Avrupa Birliği (AB) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan menşeli “lamel grafitli dökme demir" veya "küresel grafitli dökme demir” (“certain articles of lamellar graphite cast iron (grey iron) or spheroidal graphite cast iron (also known as ductile cast iron”) (7325.10.00 ve 7325.99.10 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan 7325.10.00.31 ve 7325.99.10.60 TARIC kodlarına sahip) ithalatına karşı 26 Şubat 2025 tarihinde bir anti-damping soruşturması başlatılmış olup; açılış bildiriminin bir örneği ekte yer almaktadır. Ayrıca, bahse konu açılış bildirimine, AB Resmi Gazetesi’nin sayfasında https://eur-lex.europa.eu/eli/C/2025/1276/oj adresinden de ulaşılabilmektedir.

Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından kaynaklanabilmektedir. Bu itibarla, bahse konu anti-damping soruşturması çerçevesinde ülkemiz menşeli “lamel grafitli dökme demir" veya "küresel grafitli dökme demir” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının AB yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek olup; soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti– damping önlemi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir.

Bu çerçevede, bahsi geçen açılış bildiriminin “2. Product under investigation” başlığı altında soruşturma konusu ürünler tanımlanmış olup; burada tanımlanan ürün yelpazesine ilişkin yapılacak yorumların 10 gün içerisinde Komisyon’a iletilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, mezkûr bildirimde dampinge ilişkin inceleme döneminin 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 olacağı, zarara ilişkin inceleme döneminin ise 1 Ocak 2021-31 Aralık 2024 dönemini kapsayacağı belirtilmektedir.

Ayrıca, Komisyon, taraf olmak isteyen tüm ihracatçı üretici firmaların, mezkur açılış bildiriminin AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten (26 Şubat 2025) itibaren 7 gün içerisinde, söz konusu bildirimin ekinde yer alan örnekleme formu ile kendilerini Komisyon’a tanıtmaları gerektiğini belirtmektedir. Bahse konu formu dolduran ihracatçılar, ihracatçı soru formunu doldurmayı kabul etmiş sayılacaklardır.

İhracatçı soru https://tron.trade.ec.europa.eu/investigations/case-view?caseId=2776  formlarına adresinden ulaşılabilmektedir. Örnekleme formlarının, Komisyon tarafından incelenmesinin ardından ihracatçılara örneklemeye seçilip seçilmedikleri bildirilecek olup; bildirimin ardından örneklemeye seçilen ihracatçıların 30 gün içerisinde soru formu yanıtlarını Komisyon’a iletmesi beklenmektedir. Örneklemeye itirazların olması halinde, Komisyon’un örnekleme kararını bildirmesinden 3 gün içerisinde bu itirazlar Komisyon’a yapılabilecektir.  

Öte yandan, soruşturma açılış bildiriminden de görüleceği üzere herhangi bir ihracatçı firmamız soruşturmaya doğrudan taraf olarak belirlenmemiş olup Komisyon, ülkemiz üretici ihracatçılarını soruşturmaya katılmaya davet etmektedir. Bu itibarla, Komisyon’un örneklemeye gidip gitmeme kararına temel oluşturmasını teminen, mevcut soruşturmaya taraf olmak isteyen üretici ihracatçı firmaların veya temsilcilerinin, açılış bildiriminin AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten (26 Şubat 2025) itibaren 7 gün içinde Komisyonla iletişime geçmeleri ve anılan bildirimin ekinde yer alan bilgileri doldurarak Komisyon’a iletmeleri gerekmektedir.

Komisyon’un mevcut soruşturma kapsamında örneklemeye gitmesi halinde, ilgili taraf olarak belirlenen ihracatçı firmalara soru formları (questionnaire) gönderilecek olup bu formların, Komisyon’un örneklemeye hükmettiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde doldurulması gerekmektedir. Soru formlarına verilen cevaplar doğrultusunda, örnekleme dahilinde yer alan firmalar için bireysel damping marjları hesaplanacaktır. Komisyon’la iletişime geçen ancak örneklemede yer almayan firmalar, soruşturmalar kapsamında iş birliğine giden taraf olarak addedilecek olup bu firmalara yönelik olarak örneklemede yer alan ilgili taraflar için hesaplanan marjların ağırlıklı ortalamasını geçmeyecek anti-damping marjları hesaplanması olanak dahilindedir. Bununla beraber, örneklemede yer almayan ancak bireysel marj hesaplatmak isteyen firmaların da 30 günlük süre zarfında soru formlarını doldurmaları gerekmekle beraber bu minvaldeki talepler Komisyon’un takdirindedir.

Şikayete (zarar ve nedensellik bağına dair hususlar da dahil olmak üzere) veya soruşturmanın açılmasına ilişkin görüş bildirmek isteyen tarafların ise soruşturma açılış tarihinden itibaren 37 gün içerisinde görüşlerini Komisyon’a iletmesi gerekmektedir. Ayrıca, soruşturmanın açılmasına ilişkin bir dinleme toplantısı talebi varsa; bu talebin, açılış bildiriminin yayımı tarihinden itibaren (26 Şubat 2025) 15 gün içerisinde Komisyon’a bildirilmesi gerekmektedir.

Soruşturma kapsamında Komisyon tarafından yapılacak tüm bildirimler, TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/ ) sistemi üzerinden gerçekleştirilecek olup; taraflar sunacakları tüm bilgi ve belgeleri yine aynı sistem üzerinden sunacaklardır. Söz konusu sisteme kayıt olma ve Komisyon ile iletişimin ne şekilde yapılacağına ilişkin hususlar yine mezkûr bildirimde yer almaktadır.

Diğer taraftan, firmalarımızın Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen “Ticaret Politikası Önlemleri Soruşturmaları ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Uygulamaları Kapsamında Firmalarca Alınacak Avukatlık ve/veya Danışmanlık Hizmeti Harcamalarının Desteklenmesine İlişkin Uygulama Usul ve Esasları”nı incelemesinde fayda mütalaa edilmektedir.