4 Mart 1937’den beri…

SİRKÜLER: 2025-463

Sayın Üyemiz,

– T.C. Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Alınan Yazı Metni Aşağıya Çıkartılmıştır.

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Meksika ve ülkemiz menşeli “İnşaat Demiri” (7213.10, 7214.20 ve 7228.30 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan) ithalatına karşı 2014 yılından bu yana sübvansiyona karşı telafi edici önlem uygulanmakta olup, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sübvansiyonlar ve Telafi Edici Önlemler Anlaşması’nın ilgili hükümlerine göre ABD makamları tarafından önlemin devamının gerekliliğini incelemek amacıyla 2 Eylül 2025 tarihi itibarıyla nihai gözden geçirme soruşturmaları (sunset review) başlatılmış olup, mezkur soruşturmalar sonucunda bahse konu önlemin yürürlükten kalkması ihtimal dahilindedir.

ABD’nin ilgili mevzuatları uyarınca sübvansiyon soruşturmalarında sübvansiyonun mevcudiyeti ile zararın mevcudiyeti iki ayrı kurum tarafından incelenmekte olup ABD Ticaret Bakanlığı (DOC) Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine yönelik ayrı soruşturmalar yürütülmektedir.

Bu çerçevede, adı geçen ABD’li kurumlar tarafından 2 Eylül 2025 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanan ve birer örneği ekte gönderilen bildirimlerle ülkemiz menşeli “İnşaat Demiri” ithalatına karşı uygulanmakta olan Sübvansiyona karşı telafi edici önleme yönelik nihai gözden geçirme soruşturmaları (sunset review) başlatılmış bulunmaktadır.   

Bahse konu açılış bildirimlerinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, bu süreçte ITA ve ITC, ilgili taraflarca verilen cevapların “yeterli” olup olmadıklarının incelenmesini müteakip bir “tam gözden geçirme soruşturması” (full review) veya bir “hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar vermektedir. Bahse konu cevapların yeterli sayılabilmesi için normalde ülke hükümetinin yanı sıra, soruşturma konusu ürün ihracatçısı firmaların (soruşturma açılışından önceki son 5 sene içerisinde ABD’ye gerçekleştirilen soruşturma konusu ürün ihracatının en az %50’sini gerçekleştiren firmaların) da nihai gözden geçirme soruşturmasına taraf olması gerekmektedir. İhracatçı ülke hükümeti ile firmaların soruşturmaya taraf olmaması ya da taraf olmalarına rağmen verdikleri cevapların “tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) niteliği bulunmaması durumunda, ABD otoritelerince “tam gözden geçirme soruşturması” (full review) yerine “hızlandırılmış gözden geçirme soruşturması” (expedited review) yürütülmesine karar verilebilmektedir. Hızlandırılmış gözden geçirme soruşturmasının yürütülmesi durumunda, mezkur otoriteler soruşturmaya ilişkin kararlarını “mevcut en iyi bilgilere” (facts available) dayanarak almaktadır. Bu çerçevede firmalarımızca, soruşturmaya taraf olunması ve cevaplandırılması gereken soruların yanıtlandırılması büyük önem arz etmektedir.     

Bu itibarla, sübvansiyonun mevcudiyetini değerlendirecek olan ITA’nın yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin, soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren (2 Eylül 2025) en geç 10 gün içerisinde ITA ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları gerekmektedir. Taraf olunmasını müteakip ilgili tarafların “tam ve kapsamlı” (complete substantive responses) yanıtlar sunabilmeleri için soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren (2 Eylül 2025) 30 gün içerisinde ABD’nin 19 CFR 351.218 (d)(3) simgeli mevzuatında yer alan soruları yanıtlayarak ABD makamlarına sunmaları gerekmektedir.

Ayrıca, zararın mevcudiyetini değerlendirecek olan ITC’nin yürüteceği soruşturmaya taraf olmak isteyenlerin soruşturma açılış bildiriminin ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren (2 Eylül 2025) 21 gün içerisinde ITC ile temasa geçerek soruşturmaya taraf olma niyetlerini yazılı olarak sunmaları ve 2 Ekim 2025 tarihine kadar ise ekte kayıtlı Resmi Gazete’de yayımlanan soruları cevaplayarak ITC’ye iletmeleri gerekmektedir.

İlgili firmaların soruşturmaya taraf olup olmayacaklarına ilişkin bilginin 9 Eylül 2025 tarihine kadar Bakanlığımıza (ayrıca ballid@ticaret.gov.tr adresin) iletilmesi gerekmektedir.

Ek:

1. Açılış Bildirimi- Resmi Gazete- ITA  

2. Açılış Bildirimi- Resmi Gazete- ITC